Bestil et A.TR.-certifikat gennem Eksportportalen på 2 minutter

Se guide til Fødevarecertifikat oprettelse

Gennem Eksportportalen kan du danne og bestille et A.TR.-certifikat på 1 – 2 minutter. Du kan prøve Eksportportalen gratis i 30 dage:

Bestil demo
Kontakt vores partnere for dokumenter

Spørgsmål og svar om A.TR.-certifikater

Hvad er et A.TR.-certifikat?

Et A.TR.-certifikat er et dokument, som anvendes i forbindelse med told mellem medlemslande af den europæiske kommission og Tyrkiet. ATR er en forkortelse for “admission temporaire roulette”.

Når et A.TR.-certifikat udstedes på visse varer, drager disse varer fordel af toldpræferencer. Det betyder, at toldsatsen bliver billigere og i nogle tilfælde ikke-eksisterende.

A.TR.-certificeringen er en særlig toldaftale mellem EU og Tyrkiet. Aftalen er ikke baseret på varens oprindelse. Til gengæld vidner certifikatet om, at et bestemt produkt har gennemgået ATR-godkendelsen og nu er i fri omsætning.

Hvornår har man brug for et A.TR.-certifikat?

Et A.TR.-certifikat er aldrig strengt påkrævet, men det kan være meget fordelagtigt, når man sender varer mellem Tyrkiet og medlemslande i EU. Med dette certifikat undgår man den toldforpligtelser, hvilket gør det essentielt for de fleste import- eller eksportvirksomheder.

Hvilke varer er dækket af et A.TR.-certifikat?

For at kvalificere sig til en ATR-certificering skal de pågældende varer være i omløb i enten Tyrkiet eller et EU-land. Herunder dækker certifikatet følgende kategorier:

  • Industriprodukter
  • Landbrugsprodukter
  • Produkter fra ECSC (European Coal and Steel Community)

Kilde: Professional Business Supporters

Step-by-step guide til at udfylde et A.TR.-dokument

Step 1:

Du kan lave et A.TR.-certifikat via din virksomheds opgaveoversigt på jeres Clearview Trade profil. Når du kreerer dokumentet, bruger du den information, som allerede er tilgængelig for den relevante forsendelse.

  1. Vælg den relevante forsendelse og tryk på “create documents” symbolet til højre.

Step 2:

Nu kan du vælge “ATR-movement certificate” i drop-down-menuen.

Step 3:

Applikationen udfylder automatisk dokumentet med al informationen fra transport-bookingen. Du kan udfylde med mere relevant information, hvis det er nødvendigt.

Step 4:

Nu kan du gøre to ting med dit A.TR.-certifikat.

Du kan enten:

  1. Printe dokumentet ved at trykke på “print” knappen nederst i højre hjørne.
  2. Gemme (eller gemme og lukke) ved at trykke på én af de to knapper, som også befinder sig nederst i højre hjørne.

Step 5:

Nu kan du se dit A.TR.-certifikat i opgaveoversigten. For at se eller redigere i dokumentet skal du klikke på “documents manager” knappen til højre. Herefter vil du se alle de dokumenter, som er knyttet til den relevante forsendelse.

Step 6:

Husk at invitere din kunde eller samarbejdspartner ind på din platform. På den måde kan de tilgå og administrere A.TR.-certifikatet. Du kan altid se dokumenternes status i listen med transport-bookings.

Hvis du endnu ikke har delt dit dokument med kunden, kan du gøre således:

  1. Vælg den relevante forsendelse og klik på “…” knappen til højre under “actions”.
  2. Klik på “send invitation” symbolet i drop-down-menuen og giv kunden den nødvendige adgang.