ATA Carnet er et fragtdokument, der tillader import og eksport af ikke letfordærvelige varer.

Bestil og håndter ATA-Carnet digitalt gennem Eksportportalen

ATA Carnet (Temporary Admission) kan beskrives som et slags varepas eller eksportdokument. Det er et internationalt tolddokument, der tillader import og eksport af skatte- og toldfri varer, der er ikke letfordærvelige.

I dag er det muligt at bestille og hente et ATA Carnet digitalt gennem Eksportportalen på kun få sekunder. Hidtil har det været en fysisk proces, der kunne tage op til flere dage før dokumentet var klar.

Book en gratis demo og bliv en del af Eksportportalen i dag!

Med Eksportportalen kan du dele dokumenterne digitalt med transportører, kunder og andre efter dit eget valg. Du kan genbruge og overføre data direkte fra forretningssystemer som blandt andet SAP, NAV, C5 og AX når du opretter dine fragtdokumenter.

Se hvordan du udfylder og bestiller et ATA Carnet på Eksportportalen her i vores ATA Carnet How to Guide og nedenfor i vores step-by-step video:

Hvad er et ATA Carnet?

ATA Carnet er et globalt toldsamarbejde mellem handelskamre og toldmyndigheder i mere end 70 lande verden over. Formålet med samarbejdet er at gøre det lettere for virksomheder at eksportere og importere forskellige former for varer og udstyr midlertidigt. Det bliver således betydeligt nemmere med ATA Carnet, og man undgår som virksomhed en besværlig og snørklet process med en masse unødvendigt papirarbejde der først skal godkendes, og dermed kan forsinke indførelsesprocessen.

Det er varer som er ikke letfordærvelige, der skal fragtes med et Carnet:

  • Fagligt udstyr eksempelvis til brug ved konferencer (Radio- og TV-udstyr, musikinstrumenter, filmudstyr, værktøj etc.)
  • Udstyr til brug for læger, arkæologer, zoologer
  • Køretøjer, der anvendes til et af de ovennævnte områder

Dog er det vigtigt at understrege, at materialer i entreprenør øjemed, fx. værktøj og andet materiel til bygning, ikke hører under et Carnet.

Udstedelse og anvendelse

ATA Carnet er et fysisk dokument der skal udstedes, underskrives og præges af et godkendt handelskammer før det er gyldigt. Derefter skal det godkendes af den danske told, førend man kan rejse med et Carnet. Det består af forenede told erklæringsformularer som er klar til brug ved hver grænseovergang, og er også en globalt anerkendt garanti for told og skatter som kan erstatte sikkerhedsdepositummer der kræves af hver toldmyndighed.

ATA Carnet administreres af World Customs Organization (WCO) sammen med International Chamber of Commerce (ICC). I Danmark er Dansk Erhverv udpeget, som landets garanterede organisation. Dokumentet opererer således i overensstemmelse med gældende toldkonventioner.

For at få udstedt et Carnet skal du ansøge om det. Dette kan gøres på simpel vis gennem Eksportportalen, som er koblet op til Dansk Erhverv, som er det handelskammer i Danmark, der udsteder dokumentet.

Dokumentet kan anvendes i flere forskellige lande, på flere rejser i dets et-årige gyldighed. Dermed er ATA Carnet den type dokument, der er mest udbredt blandt forretningsfællesskaber for internationale operationer der vedrører midlertidig adgang af varer.

Fordele ved at anvende ATA Carnet

Med et Carnet undgår man at skulle have en sikkerhedsstillelse for told og afgifter på de markeder udenfor EU, som har størst betydning for Danmark. Der er derfor en lang række fordele ved at anvende dokumentet:

  • Det undgås at skulle betale told, andre afgifter eller at skulle stille et sikkerhedsdepositum for at indføre varer eller udstyr i udlandet
  • Der skal ikke udfyldes nogen former for toldblanketter eller andre tidskrævende dokumenter, der forsinker processen
  • Man slipper som virksomhed for ekstra udgifter i forbindelse med at skulle benytte udenlandske speditører til at ordne de ofte komplicerede toldmæssige forhold
  • Et ATA Carnet giver en nem og problemfri toldbehandling på tværs af landegrænser verden over. Du kan derfor ganske ubesværet indføre varer eller udstyr ganske bekymringsfrit

Det vil i sidste ende spare dig for både tid, penge, unødige bekymringer og stress.

Har du brug for hjælp med ATA Carnet?

Har du stadig brug for hjælp med håndteringen af ATA Carnet, og den helt konkrete ansøgning? Så står ClearView Trade klar til at hjælpe, rådgive og vejlede dig og din virksomhed igennem processen. Vi hjælper virksomheder med hurtigt og enkelt at komme igennem alle trin for at eksportere varer.

Gennem vores digitale løsning, Eksportportalen, kan du validere dine dokumenter, bestille transport, oprette ansøgninger, samt oprette fødevarecertifikater. Vi besvarer også gerne alle de spørgsmål du måtte have angående Carnet. Du kan læse mere om os her.

Kontakt os her