E-export er den nye globale salgskanal

Teknologien overtager mere og mere af den internationale handel. Blockchain-teknologi og den fremadstormende E export er med til at ændre eksportverden som vi kender den.

Den internationale handel distribueres i stigende grad via E export og globale handelsplatforme. Det er derfor essentielt, at virksomheder med internationalt salg formår at navigere i denne type salgskanal.

Hvad er E export

E export er salg der distribueres gennem en online handelsplatform også kaldet en global markedsplatform. Eksempler på kendte handelsplatforme er mastodonterne Amazon, Ebay og Alibaba. Dvs. at der er forskel på en virksomheds digitale salg via egen online shop, og salg gennem en global online handelsplatform. I en globaliseret verden, hvor sprog ikke længere er en barriere, spåes de store handelsplatforme til at vinde endnu mere indpas fremover.

Udbredelsen af E export går stærkt og de globale markedspladser udgør i nogle lande allerede en betydelig del af den totale web-salgsomsætning. Ifølge en undersøgelse lavet af EU, udgør salg gennem online handelsplatforme 43 % af den totale e-handel. Også i Tyskland har virksomheder været gode til at komme med på E export kanalen med 55 %. Kina er dog med 80 % det land, hvor E export har haft det største indtog i e-handelen. Dette skyldes b.la. Alibaba, som dominerer Kinas internationale handel. At E exporten udgør så stor en andel af 3 handelskæmpers samlede online salg, beviser det store potentiale de online handelsplatforme åbner op for.

Hvilke fordele er der ved E export?

Vi ser en stigning i salget gennem digitale kanaler, og det er helt klart en udvikling der fortsætter. Derfor er det vigtigt, at virksomheder følger med i den digitale udvikling og drager fordel af potentialet de nye salgskanaler dæmmer op for. De globale markedspladser fylder meget i det digitale salg og kan være en god vej til at øge sit internationale salg. Eksempelvis er Amazon i Tyskland the go-to-market-place med en markedsandel på 50 % ud af den totale e-handel.

Ifølge en undersøgelse foretaget af DI omsætter virksomheder, der bruger E export som en salgskanal, ca. 30 % mere end de virksomheder, der ikke gør.

Danmark er bagud på E export i EU

Danmark har længe haft ry for at være en stærk eksportnation – et resultat af udlandets store interesse i danske produkter og ydelser. På trods af dette indtager den danske E export kun en 24. plads ud af de 27 EU-lande. Det er nemlig kun 2 pct. af de danske virksomheders samlede omsætning, der genereres gennem E export. Danmark bliver faktisk overgået af lande som Grækenland og Kroatien målt på andelen af den samlede salg omsætning genereret via handelsplatforme.

Årsagen til, at Danmark er bagud ift. E export sammenlignet med andre EU lande er en mangel på viden om de fremadstormende handelsplatforme. Det er især den tekniske del, der er en barriere i opkoblingen til de online markedspladser. Det er de færreste virksomheder der sidder på den fornødne viden, det kræver for at tilslutte sit online salg til eksempelvis Amazon.  Udover det tekniske aspekt, efterspørg virksomheder en generel viden om de muligheder og begrænsninger E exporten åbner op for. Projektet ‘E-eksport via online markedspladser’ har lavet en undersøgelse over fordelingen af danske virksomheders erfaring med salg via globale markedspladser der ses nedenfor:

e export

Nyt tiltag vil gøre det nemmere for virksomheder at komme i gang med E export

For at fremme den danske E export har DI sammen med CBS startet projektet: E-eksport via online markedspladser. Formålet med projektet er at give danske virksomheder den viden de behøver for at kunne afgøre, hvorvidt de vil drive salg gennem en online markedsplads. Helt konkret udvikles en platform, der skal lette virksomheders integration til eksempelvis Amazon. Udover det skal guides, skabeloner og vejledning være tilgængeligt via portalen.

ClearView Trade’s Eksportportal er altid opdateret med de nyeste digitale tiltag i eksportverden, og vi følger udviklingen af E exporten tæt.

Vores tætte samarbejde med DI og SKAT gør at vi har et stort indblik i, hvordan vi bedst supporterer danske virksomheder med E export. Læs mere om hvordan her og bliv klogere på, om din virksomhed burde sælge via online handelsplatforme.

Digitaliser din eksport i dag, og bliv en del af Eksportportalen.

Kontakt os her